شناسهٔ خبر: 66456372 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

بازدید میدانی اژه ای از بزرگترین بندر کانتینری ایران

رییس قوه قضاییه در جریان سی امین سفر استانی خود روز پنجشنبه از مجتمع بندری شهید رجایی بندرعباس، به عنوان یکی از مهم‌ترین کریدورهای ترانزیتی بین‌المللی، بزرگترین بندر کانتینری ایران و از قطب‌های واردات کالا بازدید کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای در جریان سفر قبلی خود به استان هرمزگان، در بازدید از اسکله شهید رجایی دستورات مشخصی را به منظور ساماندهی و تسریع در روند بارگیری از کشتی‌ها و ترخیص کالاها به‌ویژه اقلام اساسی مورد نیاز زندگی مردم صادر کرد و دستگاه قضایی هرمزگان را مامور نظارت و رسیدگی به این امر کرده بود.

در جریان بازدید از مجتمع بندری شهید رجایی، گزارشی از اقدامات انجام شده به منظور رصد و نظارت بر کشتی‌هایی که در لنگرگاه و اسکله‌های بنادر استان هرمزگان به‌ویژه بندر شهید رجایی پهلو می‌گیرند، به رئیس قوه قضاییه ارائه شد.

همچنین رییس دستگاه قضا به صورت میدانی از فرآیند امور در بزرگترین بندر تجاری و گمرکی کشور و همچنین ساز و کارهای مبارزه با قاچاق کالا در بنادر و گمرکات استان هرمزگان نظارت کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در جریان بازدید میدانی از بنادر و گمرکات استان هرمزگان و بندر شهید رجایی به محل نگهداری ماشین‌آلات راهسازی مراجعه کرد تا علت عدم ترخیص این ماشین‌آلات مورد بررسی قرار گیرد.

طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، ماشین‌آلات راهسازی که در بندر شهید رجایی، معطل ترخیص هستند، نیاز مهم کشور است.

اما بخشنامه‌ امضا شده توسط مدیرکل دفتر حقوقی گمرک در شهریور ۱۴۰۲ باعث رسوب و معطلی افزون بر ۹۲۴ دستگاه ماشین‌آلات راه‌سازی در بنادر و گمرکات شده است؛ این ماشین‌آلات با عنایت به شرایط تحریمی، نیاز مبرم کشور است.

ماشین آلات راهسازی در بندرشهید رجگایی، در زمره نیاز راهسازی کشور است

در جریان بازدید رییس عدلیه از بخش نگهداری ماشین‌آلات راهسازی در بندر شهید رجایی، معاون حقوقی گمرک، اظهار کرد: علت عدم ترخیص این ماشین‌آلات، «عدم ثبت سفارش» است و عدم ثبت سفارش آن‌ها نیز ناشی از آن است که از زمان تولید آن‌ها، بیش از پنج سال می‌گذرد و به موجب قانون، در راستای حمایت از تولید داخلی، برای چنین کالاهایی نباید ثبت سفارش و تخصیص ارز صورت گیرد.

در ادامه این بازدید، رئیس قوه قضاییه خطاب به معاون حقوقی گمرک این نکته را متذکر شد که اگر علت اصلی عدم ثبت سفارش و عدم ترخیص کالاها و اقلامی که پنج سال از تولید آن‌ها می‌گذرد، حمایت از تولید داخل است، بنابراین متروکه اعلام کردن آن‌ها و سپس به فروش رساندشان در بازار نیز، نقض غرض است؛ چون در نهایت با این روش هم اثر خود را در بازار می‌گذارد حال از طریق ورود مستقیم به بازار یا از طریق فروش در قالب اموال تملیکی، از سویی دیگر، این ماشین‌آلات که مورد بحث ما است، طبق اعلام وزارت راه، در زمره نیاز راهسازی کشور است.

این ماشین‌آلات که مورد بحث ما است، طبق اعلام وزارت راه، در زمره نیاز راهسازی کشور است.

ضرورت دارد این مسئله را با هماهنگی بین‌دستگاهی رفع کنیم و چنانچه برداشت متفاوت از قانون وجود دارد، به یک اشتراک نظر در فهم از قانون برسیم و در صورت نقص قانون در این زمینه نیز، نسبت به اصلاح قانون اهتمام بورزیم.

سامانه جامع تجارت از عدم ترخیص کالاها جلوگیری می‌کند

رئیس عدلیه تاکید کرد: بازدید از این بخش از گمرک شهید رجایی برای آن است که بتوانیم با همکاری سایر قوا نسبت به اصلاح رویه‌ها اقداماتی را ترتیب دهیم تا شاهد معطل ماندن کالاهایی که نیاز کشور هستند و برای آن‌ها ارز تخصیص داده شده، در گمرکات نباشیم.

رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: بدون تردید با ایجاد سامانه واحد میان گمرکات، بنادر و سازمان اموال تملیکی و اتصال این سامانه به سامانه جامع تجارت از بسیاری از این نواقص و ناهماهنگی‌ها که سبب عدم ترخیص کالاها می‌شود، جلوگیری می‌شود؛ لذا مسئولان امر، هرچه سریع‌تر نسبت به راه‌اندازی کامل و تکمیل چنین سامانه‌ای، تدابیر لازم را اتخاذ کنند.

رئیس دستگاه قضا بیان کرد: اینکه بخش حقوقی گمرک در سال ۱۴۰۰ یک نوع بخشنامه ناظر بر ثبت سفارش و ترخیص کالاها صادر می‌کند و در سال ۱۴۰۲ بخشنامه دیگری را در این خصوص ابلاغ می‌کند که با بخشنامه پیشین متفاوت است، خودش از عواملی است که سبب معطلی کالاها و متروک اعلام شدن آن‌ها می‌شود؛ در این زمینه بخش حقوقی گمرک باید به یک وحدت و انسجام رویه دست یابد.

اصلاح رویه‌های گمرکی در اولویت دستگاه قضا

رئیس قوه قضاییه گفت: درحال حاضر در این بازدید به دنبال آن نیستم که ببینم کدام فرد یا دستگاه کوتاهی کرده است بلکه بازدیدم از این بخش از گمرک شهید رجایی برای آن است که بتوانیم با همکاری سایر قوا نسبت به اصلاح رویه‌ها اقداماتی را ترتیب دهیم تا شاهد معطل ماندن کالاهایی که نیاز کشور هستند و برای آن‌ها ارز تخصیص داده شده، در گمرکات نباشیم.

حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه‌ای اظهار کرد: وضعیت گمرک شهید رجایی نسبت به اسفند ۱۴۰۰ که از آن بازدید کردیم، بسیار بهتر و مطلوب‌تر شده است اما هنوز نواقص و ناهماهنگی‌هایی در این گمرک میان دستگاه‌های مسئول وجود دارد که باید هرچه سریع تر نسبت به رفع آن ها اقدام شود.

رئیس قوه قضاییه در ادامه حضور میدانی خود در بندر شهید رجایی، از بخشی که در آن محموله ۴۴ هزار تنی روغن خوراکی نگهداری می‌شد، بازدید کرد.

این محموله که از مردادماه سال ۱۴۰۰ وارد کشور شده بود، به دلیل عدم کسب مجوز لازم در حوزه سلامت از سوی سازمان غذا و دارو، اجازه ترخیص پیدا نکرده بود؛ همچنین بعد از گذشت مدتی و بعد از چند نوبت اعتراض به عدم کسب جواز و آزمایشات دوباره از سوی سازمان غذا و دارو، این محموله به صورت کامل قابلیت مصرف انسانی خود را از دست داده بود.

نباید شاهد ورود محموله‌های به کشور که قابلیت مصرف ندارند، باشیم

رئیس دستگاه قضا در جریان این بازدید خطاب به نماینده شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی، به عنوان وارد کننده محموله ۴۴ هزار تنی روغن خوراکی گفت: چرا باید چنین محموله‌ای که نیاز کشور است با تخصیص ارزِ قابل توجهی، وارد کشور شود و سه سال در کشاکش میان دستگاه‌های مسئول بماند و در آخر اعلام شود که این محموله روغن، قابلیت مصرف خوراکی را ندارد و حتی استفاده از آن ها برای مصرف طیور نیز می‌تواند واجد آسیب باشد؟! آیا نمی‌شد وزارتخانه های «جهاد کشاورزی» و «بهداشت» فرآیند آزمایش و نمونه‌برداری از این محموله را سریع‌تر انجام دهند که افزون‌بر سه سال، انبارها بواسطه این روغن‌ها که قابلیت مصرف ندارند، اِشغال نشوند؟ بازرسی که شما به عنوان واردکننده، در کشور مبدا واردات این روغن‌ها تعیین کرده بودید، چرا در همان موعد بارگیری و فروش، غیرقابل مصرف بودن آن‌ها را اعلام نکرد؟

رئیس عدلیه بیان کرد: باید توجه شود که علاوه بر تخصیص ارز برای واردات و نگهداری چنین محموله‌هایی، حتی مرجوع کردن و امحای آن‌ها نیز برای کشور و بیت‌المال هزینه‌زاست؛ امروز هدف اصلی‌ام از این بازدید، آن است که با همکاری سایر دستگاه‌ها به یک تشریک مساعی و اتخاذ تدابیر جمعی، نائل شویم تا دیگر شاهد چنین امری نباشیم.

اعلام رضایت رئیس عدلیه از وضعیت ساماندهی کالاها در انبارهای تملیکی هرمزگان

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای همچنین در جریان بازدید از یکی از انبارهای اموال تملیکی استان هرمزگان به بخش پایانی حضور میدانی خود در مجتمع بندری شهید رجایی بود، از وضعیت ساماندهی کالاها و اقلام در انبارهای تملیکی استان هرمزگان اعلام رضایت و بر استمرار این روند تاکید کرد.

رئیس عدلیه گفت: تصویر امروز انبارهای اموال تملیکی در حقیقت با گذشته قابل مقایسه نیست و با تلاش انجام شده، امروز وضعیت خیلی خوب است گزارش‌هایی هم که به بنده رسیده است نشان می‌دهد در دیگر انبارها نیز وضعیت خوب است و مشکلات گذشته تا حد بسیاری حل شده است.

رئیس قوه قضاییه در این بازدید به وزیر دادگستری دستور داد تا آن دسته از پرونده‌های اموال تملیکی که در تعزیرات مورد رسیدگی قرار می‌گیرند را با سرعت و دقت بیشتری تعیین تکلیف کنند.

بندر شهید رجایی که به عنوان بزرگترین و تخصصی‌ترین بندر درعملیات کانتینری شناخته می‌شود، دارای پنج هزار و ۱۰۰ هکتار مساحت است و ۶۵ درصد صادرات و واردات کشور از طریق آن انجام می‌شود.

پس از ورود مجدانه و پیگیرانه قوه قضاییه به موضوع ساماندهی انبارهای بنادر، گمرکات و اموال تملیکی و مساعدت سایر قوا و دستگاه‌ها، انقلابی در این مقوله صورت گرفته تا جایی که استان‌های سراسر کشور به صورت گسترده نسبت به تعیین تکلیف کالاهای موجود در این انبارها، اقدامات مقتضی را صورت دادند و از این طریق ضمن حفظ حقوق دولتی و عمومی، مبالغ زیاد و معتنابهی به بیت‌المال و خزانه کشور مسترد شده است./ ایرنا

نظر شما